Bőrápolás - érzékeny, száraz bőr

szaraz_bor_akar_a_sivatag.jpg

A száraz bőr a leggyakoribb bőrtípus. Jellemzői: zsír- illetve vízhiány, a bőr hámlik, gyakran viszket, tapintása érdes, durva felületű. Mindezek mellett vannak olyan bőrbetegségek, mint például a neurodermitis, melyek tünetei szintén a száraz, durva, viszkető bőr, ekcéma. Döbbenetes, hogy ma a lakosság 20-30%-át érintik az ekcémás megbetegedések!

A bőr felborult védekező rendszere

A száraz bőrnél elsősorban a bőr sejtjei közötti zsírok (a szaruzsír) szerkezete változik meg, egyidejűleg csökken a nedvességtartalma is. Egészséges bőrnél a fent említett zsíros és nedves faktorok szabályosan sorakoznak egymás mellett, így egy többnyire zárt, áthatolhatatlan védőgátat alkotnak. Ez az ún. barrier-réteg véd a külső káros anyagokkal szemben, illetve megakadályozza a bőr természetes nedvességtartalmának az elvesztését. Ha a barrier-réteghez szükséges anyagok hiányoznak, nem épülhet fel a bőr egészséges védekezőképessége. Következménye: a bőr kiszárad, s védtelen a bőrre kerülő, külső káros anyagokkal szemben.

Mi zavarhatja meg a bőr védekezőképességét?

A szaruzsír hiánya lehet öröklött tulajdonság, de ezen kívül számos külső tényező is befolyásolhatja a bőr védekezőképességét, a barrier-réteg állapotát. A helytelen bőrápolás mellett elsősorban számos arctisztító készítmény agresszív tenzidtartalma egyszerűen „kimossa” a bőr szaruzsírját, ami a sérült barrier-réteget még tovább gyengíti. Éppen ezért az ilyen bőrt olyan arctisztító tejjel kell tisztítani, amely a bőr telítetlen zsírsavjaihoz leginkább hasonlító növényi olajokkal enyhén „visszazsírosítja” azt.

Kőolajszármazékok a kozmetikumokban

A kozmetikumokban nagyon gyakran előforduló kőolajszármazékok (ásványi olajok, ásványi viaszok), szilikonolajok is felborítják az egészséges barrier-szerkezetet. Miért?

Az egészséges barrier-réteg lipid- és nedvességtartalmának aránya meghatározott. Optimálisán véd a nedvességveszteséggel szemben úgy, hogy a felesleges nedvességet „kiengedi” a bőrből. Ha a bőrt egy áthatolhatatlan filmmel (amit a kőolajszármazékok, szilikonolaj okoznak) lezárjuk, a felesleges nedvesség nem tud a bőrből távozni. A zsírnedvesség háztartás aránya felborul, a barrier-réteg elveszíti duplarétegű szerkezetét.

Ezzel magyarázható, hogy ha a kőolajszármazékot tartalmazó arckrémek használatát abbahagyjuk, akkor hirtelen megnő a bőr nedvességvesztése, s átmenetileg romlik a bőr állapota is. Nem véletlenül beszélhetünk ma már a bőrápolásban „paraffinfüggőségről”. Ugyanez a függőség alakul ki azoknál, akik kőolajszármazékot tartalmazó ajakápolót használnak!

Egészséges barrier-védelem

A száraz bőr ápolásánál feltétlenül gondoskodni kell az ép barrier-réteg visszaállításáról, illetve az elveszített nedvesség pótlásáról. A hiányzó szaruzsírt elsősorban ceramidok, liposzómák és gamma-linoleinsav (mint pl. Belico Basic Care II), az elveszített nedvességet pedig hialuronsav formájában (Belico Concentrate II, Sensitive Care I) pótolhatjuk a bőrben. Mindenképp kerülni kell a bőr védekező rétegét romboló összetevőket.

borapolas_es_szaraz_bor.jpg

Bőrápolás és tanácsok

A következő cikket találtam bőrápolás témakörben. Sokunkat foglalkoztató kérdés, az érzékeny, száraz bőr. Gyakran húzódik, kipirosodik és időnként viszkető érzés. Lehető legjobb, ha mihamarabb felkeresünk egy szakembert és kérünk megfelelő krémet. Az idejében kezdett bőrápolás sok későbbi problémától véd meg bennünket.

forrás: Szépségvár